Een gordijn in basisconfectie wordt compleet met zorg en aandacht geconfectioneerd
Hoe valt het gordijn? Hoeveel licht mag er door het gordijn vallen? Dit bepaal je onder andere met het plooitype. Hier vind je enkele van onze meest gebruikte uitvoeringen.
Enkele plooi
Bij een enkele plooi wordt minder stof gebruikt dan bijvoorbeeld bij een dubbele of triple plooi. Hierdoor zal er meer licht door het gordijn vallen.
Dubbele plooi
Dit plooitype komt het meest voor. Doordat er meer stof nodig is dan bij een enkele plooi zal het gordijn een mooi vol pakket hebben.
Triple plooi
Een triple plooi is zeer stijlvol en zorgt voor een royaal gordijn doordat er meer stof wordt gebruikt.
Retourplooi
Deze extra plooi wordt gebruikt bij een enkele, dubbele of triple plooi. De ruimte tussen de plooien wordt naar voren of naar achter ingestikt zodat een harmonica-effect ontstaat.
Ringen
Met ingeslagen ringen (in meerdere kleuren/materialen) kan het gordijn over een roede of spankabel worden geschoven. Er is keuze uit grote en kleine ringen.
Golfplooi
Een golfplooi wordt toegepast bij wave gordijnen. Deze hebben een gelijkmatige plooival in ronde golven.
Hieronder kun je zien hoe onze specialisten jouw gordijnstof transformeren tot een mooi afgewerkt gordijn.
Hoe maakt ELTi een gordijn in BASISconfectie?
1. Stof ontvangst
Alle stoffen die bij ons binnen komen worden gekoppeld aan een order in AtelierTotaal (ordersysteem).
2. Orderinvoer
Er wordt een leverdatum vastgesteld, de maten en de uitvoering ingevoerd, een bon voor het atelier aangemaakt en we kunnen beginnen met de confectie.
3. Stof in delen knippen
De stof die vaak op rollen wordt aangeleverd wordt in delen geknipt, rekening houdend met o.a. de stofhoogte of -breedte, de gordijnverdeling, de gewenste hoogte en het patroon.
4. Delen aan elkaar stikken
De geknipte delen worden aan elkaar genaaid of eigenlijk ‘gelockt’ waarbij een naad ontstaat die niet gaat rafelen. We maken deze naden mooi recht en regelmatig en laten de patronen goed doorlopen.
5. Zomen/loodveter aanzetten
Om de onderkant netjes af te werken slaan we de stof om en zomen deze netjes mooi, strak en recht. Ook is het mogelijk, vaak bij transparante stoffen, een loodveter aan de stof te zetten.
6. Afsnijden in hoogtemeter
Om er voor te zorgen dat het gordijn overal de goede lengte krijgt hangen we deze in een gordijn-inkort machine om de stof evenwijdig en recht af te snijden.
7. Band opzetten
Het gordijn wordt aan de bovenkant verstevigt met band. Bij een doorzichtige stof verwerken we een band in bijpassende kleur.
8. Zijzomen maken
De zijkanten worden omgeslagen en omgezoomd met een ‘blinde’ steek (bij overgordijnen) of doorgestikt (bij lichte transparante stoffen).
9. Plooien
De bovenkant wordt geplooid, waarbij het band met de stof wordt ingevouwen, vastgestikt en voorzien van een kunststof gordijnhaak.
10. Draadjes afknippen
De na de confectie achtergebleven afhechtdraadjes worden kort afgeknipt.
11. Eindcontrole
Het gordijn wordt gecontroleerd op de juiste maat en uitvoering.
12. Strijken
Als er nog kreukels of vouwen in het gordijn zitten worden deze er uit gestreken of gestoomd.
13. Verpakken in plastic hoes
Het gordijn is nu klaar, wordt opgevouwen, op een hanger gedaan en verpakt in een plastic hoes.
14. Inladen in ELTI bestelbus
Het ingepakte gordijn wordt opgehangen in één van onze bestelauto’s en door onze eigen chauffeur op een vaste route dag bij u bezorgd.